fallback

10 причини защо някои пазари на имоти няма да се възстановят с години

Какви са основните фактори, влияещи негативно на пазара на жилища в САЩ и в някои други страни?

12:41 | 24.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Каква бъркотия! Доста е трудно човек да остане концентриран с толкова много събития по света, пише бизнес изданието Seeking Alpha.

Множество водещи икономисти, банкери, инвеститори, автори и коментатори се стремят да направят прогноза за това в каква посока ще поеме пазарът на имоти в близкото бъдеще.

Въпреки че се смятат за сравнително консервативен клас активи, имотите доказаха своята критична роля за здравословното състояние на финансовия сектор и като цяло за световната икономика, допринасяйки значително за дестабилизирането и на двете в началото на настоящата криза.

Това се случи не без участието на много от същите видни банкери и инвеститори, които използваха лесния достъп до кредит и популярността на имотите като инвестиция, като ги използваха за обезпечението на сложни финансови схеми, „пакетирани“ и маркетирани като високорискови и високодоходни инвестиционни инструменти. Те бяха продавани на жадни за печалба инвеститори, които на свой ред ги продаваха на втори и трети инвеститори, докато цялата система не рухна зрелищно през 2008 г.

Днес, повече от две години по-късно, много от специалистите, които се опитват да правят тези прогнози, осъзнават, че редица макроикономически и геополитически фактори, както и майката природа могат съвсем лесно да обезсилят и най-добрите прогнози за пазар на имоти.

Изданието предлага 10 ключови проблема в сектора, базирани на конюнктурата на пазара в САЩ, които обаче са валидни за много други пазари по света. Според изданието тези фактори може да играят роля на ограничаваща сила на пазара на имоти и в някои случаи да потискат активността с години напред.

Редът на изброяване не е от значение.

Вижте кои са 10-те ключови проблема в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
fallback